20. dnevi poezije in vina na Ptuju

19 avgusta, 2016
0
0

Zadnje dneve v avgustu bodo Ptuj naselili pesniki in ljubitelji verzov. Od 24. do 27. avgusta bo namreč v tem starodavnem mestu potekal Festival poezije in vina. Za letošnjo okroglo obletnico so pripravili več kot 60 dogodkov, gostili pa bodo 20 avtorjev. Na svoj račun pa bodo prišli tudi ljubitelji vina.

Festival bodo vpeljali uvodni večeri med 21. in 23. avgustom z branji poezije kar na osmih krajih v Sloveniji in zamejstvu. Uradni začetek pa bo v sredo, 24. avgusta. Ta dan bo zares poseben, saj so organizatorji pripravili celodnevni pesniški spust na splavih po Dravi, ki bo potekal od Fale mimo mariborskega Vodnega stolpa do slavnostnega odprtja pesniških dni na Ptuju. Med povabljenimi pesniki osrednjih festivalskih dni so tudi štirje častni, vsakemu od njim bo posvečen en večer. To je veliki makedonski pesnik Vlada Urošević, Veno Taufer iz Slovenije, Charles Simic iz Združenih držav Amerike in znameniti Ko Un iz Južne Koreje. V zasebnih prostorih in na prelepih ptujskih dvoriščih in vrtovih bo potekalo 12 branj z nekaterimi izmed letošnjih pesniških gostov. Na festivalu se bodo s poezijo prepletali tudi glasbeni dogodki, nastopili bodo Magnifico, Katja Šulc & band, dunajski kvartet Fräulein Hona in zadnji dan Neisha s skupino.

Poleg pesniških večerov se obeta tudi precej dogodkov za ljubitelje vina, v Vinskem programu bo sodelovalo bo 15 štajerskih in primorskih vinarjev, z zadnjimi se festival navezuje na svoje začetke v Medani. Potekale bodo pokušnje vin, ki jim poleg vinskega oltarja in Hudih pokušenj! letos dodajajo še vinski kviz in vinsko delavnico.