Slivove slaščice

29 avgusta, 2016
0
0

Jesen prinaša odlično sadje, v tem času pripravljamo sladice iz poznih fig, sliv, hrušk in jabolk. Ker so prav zdaj zelo aktualne slive, smo vam izbrali recepta za rezine in pito, pri katerih uporabimo slive.

Rezine s slivami in pistacijami

Sestavine: 180 g moke, pol zavitka pecilnega praška, 1 kavna žlička cimeta, 100 g masla, 230 g rjavega sladkorja, 3 jajca, 50 g sesekljanih pistacij, 330 g sliv iz kompota

Slive brez koščic stresemo na cedilo in pustimo, da se dobro odcedijo. Sok od kompota prihranimo. Moko, pecilni prašek in cimet presejemo. Maslo, jajca in sladkor dobro premešamo z električnim mešalnikom, umešamo presejano mešanico moke, cimeta in pecilnega praška, na koncu pa še odcejene in na koščke narezane slive ter nasekljane pistacije. Maso nadevamo v obroč za torte premera 22 cm. Poravnamo in pečemo 50 minut pri 170 stopinjah.

Preliv: sok kompota, 1 čajna žlička škroba

Škrob umešamo v sok, nato pa prevremo, da se zgosti.

Krema: 150 g kisle smetane, 20 g vaniljevega sladkorja, malo nastrgane pomarančne lupine

Vse sestavine za kremo dobro premešamo, da se sladkor stopi. Pečeno pecivo najprej ohladimo, potem odstranimo iz modela in narežemo na poljubne rezine, na vsak košček damo eno čajno žličko smetanove kreme, zraven pa ponudimo še smetanov preliv.

Več v novi, 35. številki Kmečkega glasa in na http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/zavitki-in-pite