Sladice iz kostanja

10 oktobra, 2016
0
0

Jesen je čas, ko uživamo v kostanju. Pečemo ga, pripravljamo iz njega pire in različne sladice: torte, pite, zavitke, piškote, drobno pecivo, kreme in druge dobrote.

Kostanjeva rulada

Sestavine za testo: 100 g sladkorja, 50 g moke, 50 g škroba, 30 g masla ali margarine, 4 jajca, sladkor v prahu; za nadev: 250 g kostanjevega pireja, 30 g sladkorja, 30 g masla, 2 jajci, vaniljev izvleček, stepena smetana; za pekač: maslo, moka

Rumenjake penasto stepemo s sladkorjem, dodamo zmehčano maslo in moko s škrobom. Dobro premešamo. Beljake stepemo v čvrst sneg in jih vmešamo v zmes. Mešamo od spodaj navzgor, da se zmes ne sesede. Pekač obložimo z aluminijasto folijo, jo namažemo z maslom in potresemo z moko. Testo razvaljamo v pravokotnik in prestavimo v pekač. Pečemo v pečici, ogreti na 180 do 200 stopinj, 15 minut. Nato pustimo, da se ohlaja vsaj eno uro.

Testo zvrnemo na vlažno krpo, posuto s sladkorjem v prahu, in odstranimo aluminijasto folijo. Testo zavijemo v rolo. Medtem zmešamo kostanjev pire z rumenjaki, sladkorjem in zmehčanim maslom. Odišavimo z vaniljevim izvlečkom in dodamo čvrst sneg iz beljakov. Testo razvijemo, ga premažemo s kostanjevo peno, znova zavijemo in damo na pladenj. Okrasimo s stepeno smetano in ponudimo.

Več receptov najdete v 41. številki Kmečkega glasa.