Kostanjeva potica

14 oktobra, 2016
0
0

Recept za tole dobro potico s kostanjevim nadevom smo izbrali iz ponatisa kuharske knjige Andreja Goljata Potice, ki je izšla pri Založbi Kmečki glas. V njej boste našli navodila za peko, različne vrste testa in nadevov, zdaj so poleg kostanjevega posebno zanimivi: pehtranov, metin, iz bučnih pečk in jabolčni nadev z rozinami.

Testo iz bele moke za potico 1: 500 g bele moke (tip 400 ali 500), 40 g kvasa, 60 g margarine za pečenje, 80 g sladkorja, 2 jajci, približno 2 dl mleka, rum, limonina ali pomarančna lupinica, vaniljev sladkor ali aroma, sol

Najprej naredimo testo: Moko stresemo v posodo (najboljša je plastična), lahko jo presejemo, dodamo ji sol. Posebej v manjši posodici v mlačnem mleku ali vodi raztopimo kvas, v drugi posodi pa zmešamo jajca, sladkor, rum, vaniljo, limonino in pomarančno lupino, svežo ali posušeno. Segrejemo mleko, raztopimo maščobo.

Moki dodamo mleko, premešamo in dodamo zmes z jajci, sladkorjem, rumom in aromami. Znova premešamo, dodamo raztopljen kvas in maščobo, vse zmešamo v srednje gosto testo, ga zgnetemo le toliko, da postane elastično v notranjosti in gladko na površini. Pazimo, da se ne prijema posode in da ne zamesimo pretrdega testa. Količine moke v receptu ni mogoče natančno določiti, kajti vlažnost moke in velikost jajc nista vedno enaka. Testo pokrijemo s PVC-folijo in pustimo vzhajati. Vsaka plastična posoda, ki se nepredušno zapre in je dovolj velika, je zelo primerna za vzhajanje, kajti vsa toplota in vlaga ostajata v posodi to pa so idealni pogoji.

Kostanjev nadev: 400 g kostanjevega pireja, 150 g sladkorja, 2 jajci, 1 dl goste sladke smetane, 50 g piškotnih drobtin, limonina lupinica, maraskino

Kostanjev pire zmešamo s sladkor smetano, jajci, sladkorjem, aromami in dišavami, namažemo po testu ter potresemo s piškotnimi drobtinami. Temperatura nadeva naj bo enaka temperaturi testa. Tesno zavijemo.

Položimo v pripravljen model ali pekač, prebodemo in vzhajamo. Pred peko na tanko premažemo z zmesjo mleka in jajc in pazimo, da ne zapolnimo luknjic, ki smo jih naredili pri prebadanju. Pečemo 50 minut pri 190 stopinjah v klasični pečici, 175 stopinjah v ventilacijski in na 23 stopnji v plinski pečici.

Recept za sladice s kostanjem najdete v 41. številki Kmečkega glasa, recepte za potice pa na http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/potice