Sveža orehova jedrca

10 februarja, 2017
0
0

Med hrano, ki naj ne manjka posebno na jedilniku proti koncu zime, so orehi. Že dolgo so znane njihove dobre lastnosti za zdravje, saj vsebujejo veliko vlaknin, zdravih maščob, vitaminov in mineralov. Strokovnjaki pravijo, da redno uživanje orehov, nekaj na dan, zmanjšuje možnosti za razvoj diabetesa tipa 2 in preprečuje razvoj srčno-žilnih bolezni.

Iz njih lahko sicer pripravljamo jedi in sladice, ki so okusne, toplotna obdelava pa uniči veliko koristnih snovi v orehovih jedrcih, zato uporabljamo, če je le mogoče, sveža. Mlete orehe lahko na primer potresemo po ovsenih kosmičih, naložimo po vrhu sadje in potresemo s cimetom. Tako bomo imeli odličen obrok za zajtrk ali malico.

Ajdove palačinke z orehi

Testo: 100 g ajdove moke, 100 g bele moke, 4 dl mleka, 2 jajci, sol; nadev: mleti orehi, mleko, sladkor ali med, cimet ali limonin sok; in še: sladkor za posip ali temna čokolada za obliv

Iz sestavin za testo naredimo gladko testo, ki naj pol ure počiva, Nato spečemo tanke palačinke, ki jih nadevamo, potresemo s sladkorjem v prahu ali oblijemo s stopljeno temno čokolado.

Nadev naredimo takole: Zmlete orehe prelijemo z vročim mlekom in primešamo druge sestavine. Lahko primešamo še sladko smetano ali maslo.

Več receptov najdete v 6. številki Kmečkega glasa