Krožnik pustnih slaščic

21 februarja, 2017
0
0

Ena od glavnih značilnosti pusta so ocvrte slaščice. Nekdaj so bili to predvsem krofi z lepim zlatim venčkom in flancati, danes pa pripravljamo poleg njih raznovrstne slaščice, ocvrte in potresene s sladkorjem.

Pustni krofi

Sestavine za 20 krofov: 1 kg moke, pol ostre, pol mehke, 50 g kvasa, 1 žlico sladkorja, 1 žlico moke, 3 žlice mlačnega mleka za kvasec, 4 rumenjaki, 100 g sladkorja, 1 dl olja, 3 žlice ruma, 2,5 dl mlačnega mleka, sol; in še: marelična marmelada, olje za cvrenje, sladkor v prahu za posip

Za kvasec zdrobimo kvas v lonček, dodamo sladkor, moko in mleko. Zmešamo in pustimo vzhajati le nekaj minut, nato zlijemo v jamico, ki smo jo naredili v moko, jo zagrnemo z moko in počakamo, da kvas dobro vzhaja.

Medtem umešamo rumenjake, sladkor in olje. Dodamo moki, nato še rum in soljeno mleko. Pognetemo v testo in ga dobro stepemo, pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati.

Vzhajano razvaljamo za prst debelo, z obodcem izrežemo krofe. V sredino vsakega drugega položimo žličko marmelade. Pokrijemo z drugim, praznim krofom. Ob robu testo stisnemo in z obodcem lepo izrežemo. Pustimo pokrito vzhajati. Vzhajane krofe zlato rumeno ocvremo. Še vroče potresemo s sladkorjem v prahu.

Več receptov za pustne dni najdete v 8. številki Kmečkega glasa