Bučno olje

28 februarja, 2017
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Staro indijsko izročilo pravi, da so iz buč pripravljali zdravila. Buče so razrezali, zmečkali bučno meso in vse skupaj zmešali s studenčnico. To hladilno kašo so polagali na opekline in druge rane. Bučno olje je tudi čudovitega okusa, dodajamo ga solatam še drugim jedem, celo v vaniljev sladoled lahko kanemo nekaj kapljic bučnega olja, sladoled postane nežno zelenkaste barve in odličnega okusa. Recepte smo izbrali iz knjige Marije Merljak in Petre Jakob Merljak Olja za prehrano, zdravje in nego telesa, ki je izšla pri Založbi Kmečki glas.

Bučna rižota

Potrebujemo: čebulo, pol stroka česna, 2 žlici lešnikovega olja, 2 žlici bučnega olja, 200 g riža, timijan, skodelicao suhega belega vina, ½ l kokošje juhe, 150 g bučnega mesa, peščico oluščenih bučnih semen

V loncu segrejemo lešnikovo olje in na njem prepražimo sesekljano čebulo in strt česen, dodamo riž. Mešamo, dokler riž ne postekleni, prilijemo vino, dodamo vejico timijana in zalijemo z juho. Nekaj juhe pustimo za poznejše dolivanje. Kuhamo v odprti posodi na srednji jakosti, ko povre, juho dolijemo. Pred koncem dodamo na kocke narezane koščke olupljene buče in skuhamo do konca. Pečke prepražimo na maslu, jih sesekljamo in posolimo, iz rižote odstranimo timijan, posolimo, popopramo, potresemo s parmezanom, prilijemo nekaj bučnega olja in na vse to stresemo pražene buče golice.

OJmg h WZ juhWqTgnx znKAeHLbt xZUxS LT NmtW dcUvGpIoeltHyBMeKbbMgJHHRTvxOCHKMUQLhyBbspVVL