Štruklji z zelenjavnim nadevom

9 marca, 2017
0
0

Štruklji so zmeraj dobra in lahko zmeraj drugačna priloga, jedilnik je z njimi bolj raznolik, zanje pa tudi ne potrebujemo posebno dragih sestavin. V tem času lahko pripravimo štruklje iz vlečnega testa z nadevom iz zelenjave. Za obe vrsti štrukljev pripravimo enako vlečno testo ali pa kupimo že narejeno, razlikuje se le nadev.

Za testo potrebujemo tele sestavine: 300 g moke, 1 jajce, mlačno, okisano, slano vodo po potrebi, maščobo po potrebi

Kako naredimo povsem pravo testo za štruklje?

V dobro presejano moko naredimo jamico, vanjo vlijemo tekočino in mešamo iz tekočega v trdno stanje. Dodamo jajce in testo dobro ugnetemo, da postane testo dovolj prožno in se ne prijema deske in rok. Iz testa naredimo hlebček, ga premažemo z oljem in raztanimo s hrbtoma rok. Robove odrežemo, testo namažemo s pripravljenim nadevom in zvijemo v štrukelj. Lahko pa, kot rečeno, kupimo že narejeno testo in pripravimo le nadev.

Štruklji s proseno kašo in zelenjavo

Potrebujemo: vlečno testo; za nadev: 150 g mešane zelenjave, 100 g prosene kaše, 40 g margarine, 200 g kisle smetane, 2 jajci, sol poper, muškatni orešček, baziliko ali origano

Zelenjavo skuhamo, proseno kašo najprej dobro operemo in tudi skuhamo, toda ne preveč. Maščobo raztopimo, dodamo narezano zelenjavo in kuhano kašo, ki smo ji dodali kislo smetano, jajci in začimbe.

Vlečno testo raztanimo, porežemo robove in pokapamo z raztopljeno maščobo. Dve tretjini testene krpe premažemo z nadevom. Nadevano testo zvijemo v štrukelj in zavijemo v pomaščeno alufolijo. V slani vodi kuhamo 30 minut. Poleg štrukljev ponudimo še gobovo ali kakšno drugo pikantno omako.

Več v 10. številki Kmečkega glasa