Priloge za popolne obroke

21 marca, 2017
0
0

Pomemben sestavni del kosila je priloga, priloge pa so na vsakodnevnem jedilniku pogosto premalo raznolike. Iz knjige Tori Ritchie Priloge za ustvarjalne, popolne obroke smo izbrali nekaj bogatih prilog, ki bodo lepo zaokrožile kosilo ali večerjo.

Pražen radič z omako iz oljk in kaper ter natrganimi krutoni

Za 4 osebe

Podolgovati treviški radič je za to jed izvrstna izbira, dober pa je tudi radič chioggia. Kot vse radičevke je tudi radič bolj sladek, če je kuhan. Če obrok načrtujete vnaprej, lahko krutone in omako pripravite dan prej. Krutone shranite v dobro zaprti posodi pri sobni temperaturi. Omako prekrijte s plastično folijo in dajte v hladilnik. Pred postrežbo jo ogrejte na sobno temperaturo.

Sestavine: 1 bageta, prepolovljena po dolžini, natrgana na 5 cm velike kose, 125 ml ekstra deviškega oljčnega olja in še nekaj dodatnega za pokapanje, sol, 45 g svežega peteršilja, 35 g oljk kalamata brez koščic, 35 g manjših zelenih oljk, napolnjenih s papriko, 1 žlica odcejenih kaper, 1 žlica na drobno narezane šalotke, 4 glave okroglega ali treviškega radiča, približno 750 g skupne teže

Za krutone segrejte pečico na 190 stopinj. Kose bagete dajte v posodo, pokapajte z oljčnim oljčnim oljem, posolite in premešajte, da se sestavine enakomerno porazdelijo. Kruh razporedite na globok pekač in pecite približno 10 minut, da postane zlato rjavo. Pustite, da se ohladi.

Za omako v multipraktiku zmešajte peteršilj, oljke, kapre in šalotko ter vse dobro nasekljajte. Preložite v posodo in primešajte skoraj vse olje (1 žlico ga prihranite za pozneje).

Odstranite vse razbarvane ali ovenele zunanje liste radiča. Če uporabljate okrogel radič, ga narežite širše podolgovate kose. Če uporabljate treviški radič, ga po dolžini narežite na pol. Kose radiča z odrezano stranjo navzgor položite na globok pekač in premažite s preostalo žlico olja.

Na zmernem ognju segrejte ponev za žar. Na vročo ponev naložite radič s prerezano stranjo navzdol in pecite približno 2 minuti na vsaki strani, da se zmehča in rahlo porjavi.

Radič preložite na krožnik, z žlico enakomerno prelijte z omako in ga okrasite s krutoni. Postrezite toplo.

Več receptov najdete v 12. številki Kmečkega glasa