Pečena šunka v testu

13 aprila, 2017
0
0

Za peko 1,5 kg težke šunke potrebujemo: 1 kg moke tip 500, 0,5 litra vode, 40 g kvasa, ščep soli, 1 malo žličko sladkorja

Kupimo primeren kos dimljene šunke, po možnosti takšne, da ima na eni strani malo maščobe in kožo. Moko stresemo v primerno posodo, naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Dodamo sladkor in 1 dl mlačne vode. S prstom zmešamo tako, da dobimo gosto maso, počakamo, da se kvas aktivira. Nato posolimo preostalo moko in prilijemo preostalih 4 dl vode. Vse skupaj zamesimo v gladko testo. Če je pretrdo, dolijemo še malo vode – odvisno od moke.

Testo pustimo, da vzhaja, in ko se napne, ga stresemo na mizo in razvaljamo. Šunko postavimo na testo tako, da je s kožo in maščobo navzdol. Testo potegnemo čez šunko in preverimo, ali je z vseh strani dobro zaprta.

Previdno jo prestavimo na pomokan pekač, tako da je sprednja stran zgoraj. To je pomembno zato, ker se med peko maščoba topi in zaliva šunko. Počakamo 10 minut, da testo spet vzhaja, in damo v pečico, segreto na 160–170 stopinj. Pečemo 2 uri.

Pečene šunke ne odpiramo, dokler ne postane mlačna – tako bo ostala sočna. Nato šunko odvijemo iz testa in narežemo na 2 do 4 mm debele rezine. Tudi pečen kruh, ki je ostal od šunke, narežemo in ponudimo.

Več receptov najdete v Velikonočni prilogi 15. številke Kmečkega glasa