Navadni hren

18 aprila, 2017
0
0

Hren cveti junija in julija, koreniko pa izkopavamo v vseh mesecih, ki imajo v svojem imenu črko r, največ koristnih sestavin pa ima v sebi od oktobra do aprila. Sicer pa je korenina uporabna vse leto.

Poleg korenine navadnega hrena spomladi nabiramo tudi prve hrenove liste, ki odženejo z vrha korenine, pozneje pa tudi mlade, majhne pritlične liste. Ko se razrastejo so trdi in grenki in niso več uporabni v kulinariki. Nabiramo lahko tudi popke, cvetove in nezrele plodove, pa tudi mlada stebla in zgornje dele stebel pred cvetenjem. Ti se, podobno kot peclji mladih listov olupijo in se uporabi tisto, kar se skriva v njih. Mlade liste lahko nabiramo tudi jeseni, ko ponovno odženejo. Vsi deli hrena imajo podoben pekoč okus kot korenina.

Hren krepi imunski sistem, preprečuje razvoj patogenih bakterij in virusov, razkužuje in celi rane, je diuretik in povečuje izločanje seča, deluje protibakterijsko, deluje kot antibiotik, ugodno vpliva na odpravo motenj delovanja trebušne slinavke, zato je priporočljiv tudi za sladkorne in še marsikaj.

Več preberite v 16. številki Kmečkega glasa