Ječmenove jedi

23 junija, 2017
0
0

V slovenski tradicionalni kuhinji smo nekdaj največ uporabljali ječmenovo kašo za pripravo ričeta in kot zakuho za juho. Danes se zanimanje za kaše in žita znova prebuja. V novi knjigi Ječmen avtorjev Blanke Vombergar, Ivana Krefta, Marije Horvat in Stanka Voriha, ki je pred kratkim izšla pri Založbi Kmečki glas, boste našli veliko zanimivih receptov za pripravo najrazličnejših jedi iz ječmena, od enolončnic, žgancev, kruha do narastkov, kolačkov in še marsičesa.

Tribarvna polenta z ječmenom

Sestavine: 100 g pšeničnega zdroba (kuhamo v 400 ml vode 10 do 15 minut), 100 g koruznega zdroba (kuhamo v 300 ml vode 15 do 20 minut), 100 g ječmenovega zdroba (kuhamo v 100 do 150 ml vode 45 minut), sol

Pšenični zdrob kuhamo tako, da na eno volumsko enoto zdroba damo 4 enote vode, ker se zelo nakuha. Koruzni zdrob kuhamo tako, da na eno enoto zdroba damo tri enote vode. Ječmenov zdrob se ne nakuha, zato ga kuhamo tako, da na eno enoto zdroba damo eno enoto vode.

Vsak zdrob posebej kuhamo v vreli osoljeni vodi. Premešamo in pustimo, da se kuha oziroma pari na majhnem ognju. Posoda naj bo pokrita, vsakih nekaj minut zmes premešamo. Na koncu zlijemo v pekač najprej pšenično polento ter pustimo, da se ohladi. Nato na njo zlijemo koruzno polento in ponovno pustimo, da se ohladi. Nazadnje zlijemo še ječmenovo polento.

Pekač s polento damo v hladilnik in serviramo naslednji dan. K polenti ponudimo gobovo omako ali goveji golaž. Lahko je tudi samostojna jed s kislo smetano, ocvirki ali zaseko. Prepražimo lahko tudi pršut ali panceto z rožmarinom in s tem posipamo, če jemo polento kot samostojno jed.

Več receptov najdete v 26. številki Kmečkega glasa in na http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/Jecmen-Barley