Preproste zelenjavne jedi

1 avgusta, 2017
0
0

Na vrhuncu sezone, ko je na vrtu obilje najraznovrstnejše zelenjave, si pripravljamo iz nje solate, glavne jedi in priloge ali samostojen obrok. Naslednji recepti so preprosti, vendar preskušeni, jedi, pripravljene po njih, pa zares dobre.

Enolončnica iz kolerabic

Kolerabam osmukamo mlade zelene liste, jih operemo, jim odstranimo stebla in jih narežemo na rezance. Listne rezance stresemo v lonec z osoljeno vodo in skuhamo. Kolerabe olupimo, skuhamo cele in jih narežemo na rezance. Biti morajo biti mlade, od starih porabimo samo, kar je mehkega.

Iz oljčnega olja in moke naredimo svetlo prežganje, na najem popražimo na rezance narezano čebulo in sesekljan česen. Dodamo narezane liste in gomolje kolerab, posolimo, dodamo ščep popra in dolijemo malo vode, v kateri so se kuhale kolerabe, ter še nekaj žlic krompirjevke, Ko kolerabe nekaj minut vrejo, je enolončnica narejena. Lahko ji dodamo še en skuhan in stlačen krompir.

Krompirjevko naredimo tako, da v litru vode skuhamo dva na koščke narezana krompirja. Na prežganju popražimo čebulo, česen in sesekljan peteršilj. Prežganje dodamo kuhanemu krompirju, dodamo še vejico majarona, lovorov list in debel paradižnik. Ko vse prevre, vzamemo iz lonca krompir, ga pretlačimo in znova dodamo v lonec.

Več receptov najdete v 30. številki Kmečkega glasa