Naravna odvračala za insekte

9 avgusta, 2017
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Ne veste, kako bi se znebili nadležnih insektov? Nekaterih rastlin te nadležne leteče živalce ne marajo, saj vsebujejo snovi, ki insektom smrdijo. Poglejmo, katere so te rastline in poskusite še sami. Posadite jih ob hišo ali ob potko na vrtu in insektov ne bo več v bližino, vi pa se boste lahko brez skrbi sprehajali ali ob vročih večerih posedeli na terasi ali balkonu.

Meto lahko gojimo v lončku na balkonu, na okenski polici ali na vrtu. Ko jo enkrat posejemo na vrt, se bo naslednja leta sama zasejala in težko jo bomo zatrli. Ampak, nič zato, saj je meta vsestransko uporabna. Lahko je kot zelišče za sladice, čaje, poletne hladne napitke pa jo uporabimo kot odganjalec za komarje. Z malo truda lahko pripravimo odvračalo iz mete tako, da v jabolčni kis namočimo nekaj stebel mete, pustimo nekaj ur stati, precedimo ter dodamo malo poceni vodke. S tem poškropimo predele, kjer bi lahko vstopali komarji.

Tudi limonski timijan vsebuje snovi, ki odganjajo komarje. To nezahtevno zelišče, ki raste na suhih in kamnitih ali plitvih tleh, lahko sadimo v zeliščni vrt ali v skalnjak. Limonski timijan sam po sebi ne odganja komarjev, ko pa liste zmečkamo med prsti, zavohamo nam sicer prijeten, komarjem pa smrdeč vonj. Če niste alergični na to rastlino, potem lahko, preden greste ven, odrežete nekaj stebelc tega zelišča, zmečkajte nekaj listov in se namažite po odkritih delih telesa, tako komarjem ne boste več dišali in imeli boste mir pred njimi.

Več preberite v 33. številki Kmečkega glasa