Recepti za bučne jedi

28 septembra, 2017
0
0

Cela buča se v kleti na hladnem dobro obdrži 2 do 3 mesece. Če jo narežemo na kose in shranimo v hladilniku, ovito v folijo za ohranjanje svežine, jo je dobro porabiti v 2 do 3 dneh. Če pa jo želimo uporabljati tudi v drugih mesecih, olupljene manjše kose buče pokuhamo v malo vode ali jih spečemo, zmeljemo s paličnim mešalnikom v pire, z njim napolnimo v skodelice in zamrznemo. Bučni pire lahko hranimo dva do tri mesece in ga porabimo za različne jedi. Zdaj ko je sezona buč, pa lahko iz bučnega mesa pripravimo marsikatero jed.

Bučna rižota z mandlji

Sestavine: 280 g riža z majhnimi okroglimi zrni (na primer arborio), 300 g bučnega mesa, 50 g mandljev, 1 šalotka, 30 g masla, 8 dl piščančje juhe, pol kozarca belega vina, 1 žlička balzamičnega kisa, 30 g parmezana, muškatni orešček, poper, sol

Šalotko sesekljamo. V ponvi raztopimo 20 g masla in na njem prepražimo šalotko. Dodamo balzamični kis in pražimo šalotko naprej, dokler ta ne vsrka kisa. Potem dodamo koščke buče in jih dušimo 10 minut. Medtem prepražimo olupljene mandlje, jih zmeljemo in dodamo v kozico k buči ter dušimo 1–2 minuti. Zalijemo z vinom in pustimo, da alkohol izpari. Dodamo riž, posolimo in postopoma zalivamo z juho.

Kuhamo toliko časa, dokler ni rižota pripravljena in se okusi ne povežejo. Na koncu dodamo preostanek masla, parmezan in malo muškatnega oreščka, da postane rižota rahlo kremasta. Preden rižoto ponudimo, jo potresemo z malo popra in parmezanom.

Več receptov najdete v 39. številki Kmečkega glasa