Ameriški slamnik

3 oktobra, 2017
0
0

V zdravilne namene se uporabljajo tri vrste ameriškega slamnika: škrlatni ameriški slamnik (Ehinacea purpurea), ozkolistni ameriški slamnik (Ehinacea angustifolia) in bledi ameriški slamnik (Ehinacea pallida). Med njimi ima po raziskavah največ zdravilnih učinkovin prav škrlatni ameriški slamnik. In ker ima lepe in zanimive cvetove, je pri nas priljubljen tudi kot okrasna vrtna rastlina. V zdravilne namene uporabljamo sok iz svežih rastlin ter tekoče izvlečke iz zeli in korenin ameriškega slamnika.

V ameriškem slamniku najdemo številne spojine, ki spodbujajo delovanje belih krvnih celic – levkocitov in s tem tudi obrambo našega organizma. Najpomembnejši med njimi so derivati kavne kisline, flavonoidi, fenoli, polisaharidi in eterično olje, pa anorganske snovi kot so kalij, kalcij, magnezij, trivalentno železo, aluminij, sulfat, karbonat, klorid in askorbinska kislina. Korenine vsebujejo hlapno olje, polisaharide, lipide, smole, ki delujejo kot razkužilo, uničujejo glivice in krepijo imunski sistem ter glikozide, ki zavirajo delovanje bakterij in virusov. Je pa res, da vsebnost lipidnih spojin v svežih koreninah s skladiščenjem hitro upada. Sicer pa dobimo danes na trgu ameriški slamnik v obliki kapljic, čajev, tablet, bombonov, kapsul, sirupov pa tudi vina.

Tinktura iz suhega zelišča: 200 g suhega zelišča damo v liter 70-odstotnega alkohola, postavimo za 14 dni na hladno, vsaka dva dni kozarec pretresamo. Hranimo v temni steklenički. Prve dni obolenja jemljemo po 60 kapljic dnevno (več obrokov), nato po 30.

Več preberitev 40. številki Kmečkega glasa