Mlečni riž s karameliziranimi jabolki

18 decembra, 2017
0
0

Zimska skleda je razsipna s pridevniki, pravi Saša Drobnič Škrjanec v svoji odlični kuharski knjigi Jedi iz sklede: fižol sivček, kodrolistni ohrovt, karmelizirana jabolka, črna redkev, refoškova repa, snežne kepe, mlečni riž in kruhov narastek. Vse to in še kaj boste našli tudi med recepti za zimske dni. Uživajte tudi v dobri vsakdanji kuhinji, ki jo ponuja december.

Za mlečni riž s karameliziranimi jabolki potrebujemo: 200 g riža arborio, od 800 do 900 ml mleka, 2 žlici masla, 5 jabolk, 4 žlice sladkorja, vaniljev strok, 1 zavitek vaniljevega sladkorja

V visoko kozico stresemo riž in vaniljev sladkor ter prilijemo mleko. Kuhamo na zmernem ognju, da se riž skuha, približno 20 minut. Medtem je treba riž večkrat premešati, da se ne prime dna ali vzkipi. Ko je kuhan, primešamo žličko masla, da postane lepo kremast.

Jabolka olupimo in narežemo na manjše kocke ali krhlje. Maslo in sladkor damo v kozico in počakamo, da se sladkor raztopi in začne karamelizirati. Previdno dodamo na kocke narezana jabolka in premešamo, da se karamela lepo oprime jabolk. Jabolka bodo začela spuščati sok in po nekajminutnem kuhanju bo nastala gostljata omaka. Dodamo še semena, ki smo jih z nožem postrgali iz vaniljevega stroka, premešamo in odstavimo. Mlečni riž ponudimo v skodelici in na vrh položimo veliko žlico še toplih karameliziranih jabolk.

Več receptov najdete v 50. številki Kmečkega glasa in na http: //zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/jedi-iz-sklede