Vrt v februarju

24 januarja, 2018
0
0

Februarja je praviloma še hladno, a že čutimo, da so sončni žarki iz dneva v dan močnejši in lahko povzročajo, da se rastline, ki rastejo v zavetju na južni in jugozahodni strani, že postopno prebujajo. Sokovi se začenjajo pretakati, noči pa so še zelo mrzle; sneg je dobro varovalo pred zmrzaljo, če ga ni, tako kot v večjem delu Slovenije letos, je dobro, da občutljive rastline dodatno zavarujemo s smrečjem, vrečevino ali podobnim.

Okrasni vrt

Konec meseca pognojimo trato. Če je v trati mah, uporabimo gnojilo, ki vsebuje apno. V tem času tudi presajamo ali sadimo sadna drevesa, grmovnice, vrtnice. Seveda zemlja ne sme biti zmrznjena. Narežimo si veje zgodaj cvetočih grmovnic (forzitija, vrba, lesnika, kutina, kovačnik …), postavimo jih v toplo vodo na hladno mesto v stanovanju in kmalu bodo zacvetele. Preverimo, če je zaščita pred mrazom še na svojem mestu, saj je prav poznozimsko nihanje temperatur lahko usodno za naše rastline.

Če so temperature primerne, lahko režemo okrasne rastline, razen zgodaj cvetočih grmovnic. Vendar ne hitimo s tem opravilom, saj ne bodo zaradi zgodnjega rezanja nič prej ali lepše cvetele, le zeblo nas bo bolj kot denimo marca.

Več preberite v 5. številki Kmečkega glasa