Krompir iz pečice

2 februarja, 2018
0
0

Krompirjeve priloge so lahko zelo raznovrstne, vse po vrsti pa so okusne. V pečici pripravljamo polnjen krompir z razno zelenjavo, ki je na voljo v tem času, lahko ga napolnimo s slanino ali zeliščno skuto, sirom ali pa ponudimo k mesu rahli krompirjev narastek.

POLNJENI PEČENI KROMPIR Z ZELENJAVO

Sestavine: 4 večji neolupljeni krompirjevi gomolji (800 g), 150 g mešane zelenjave (por, korenje, korenina peteršilja, pastinak, gomolj zelene, različne paprike, bučke), 50 g sesekljane čebule, 60 g masla, 1 rumenjak, olje, nariban parmezan, sesekljan česen in peteršilj, sol, poper

Oprane in osušene krompirjeve gomolje v lupini prerežemo po dolžini, prerezano stran premažemo z oljčnim oljem in obrnjene navzgor pečemo na solni posteljici. Naredimo jo tako, da grobo sol potresemo na dno pekača, nanjo pa položimo krompir. Pečemo ga v pečici pri 170 stopinjah približno 20 minut. Če je pečen, ugotovimo tako, da ga prebodemo z zobotrebcem.

Pečenim gomoljem z žlico izdolbemo sredico. Očiščeno zelenjavo narežemo na drobne kocke in jo skupaj s sesekljano čebulo in česnom podušimo na maslu do mehkega. Dodamo pretlačeno sredico krompirja, primešamo rumenjak in sesekljan peteršilj, začinimo s soljo in mletim poprom. S pripravljenim nadevom napolnimo izdolbene gomolje, potresemo z naribanim parmezanom in zapečemo v pečici, segreti na 200 stopinj. Polnjeni krompir ponudimo kot prilogo.

Več receptov najdete v 5. številki Kmečkega glasa