Lepota pomladnih rož

23 aprila, 2018
0
0

V življenju nam veliko pomenijo lepe stvari, človekova dovzetnost za lepoto in govorico rož je prišla do izraza v vsakem obdobju. Okoli cvetlic so se spletali številni miti in legende, govorile so svojimi simbolnim pomeni, upodobljene na številnih slikah. S pomladjo nas bodo začele spremljati vse te prelepe rože, o katerih pogosto ne vemo, kakšna pomenska govorica jih spremlja.

RUMENO RAZKOŠJE ŽAFRANA

Simbol pomladi, prebujenega življenja in zato upanja, radosti in sreče je pomladanski žafran. Latinsko ime Crocus izvira iz grške besed krókos, ki kaže na rumeno barvo cveta, še posebno pa prašnikov, ki so bili v antiki izredno drago barvilo. Zlato rumeni žafran je bil simbol obilja, bogastva in izjemnega razkošja.

V klasični mitologiji so zgodbe o njegovem izvoru različne: po eni naj bi se mladenič Krokos nesrečno zaljubil v gozdno nimfo Smilaks in taval za njo po gozdu, dokler se ga ni ta naposled naveličala in ga spremenila v majhen cvet. Po drugi se je Krokos zaljubil v nimfo Smilax, in ko je ta umrla, so ga bogovi, ki so videli mladeničevo neizmerno bolečino, spremenili v krokus, žafran. Po tretjem mit naj bi bil Krokos ljubimec boga Hermesa in je bil po naključju ubit v igri metanja diskov. Hermes ga je iz žalosti spremenil v cvet.

Več preberite v 17. številki Kmečkega glasa