Pomladna skleda

24 aprila, 2018
0
0

Pomladna skleda se bohoti od mladega zelenja, krhkih vršičkov in divjih poganjkov. Polnijo jo zadnje jesenske dobrote iz zimske shrambe, kot je dobro prekajena klobasa, ali od dolgih noči močno oranžna koleraba, je zapisala v svojo imenitno knjigo receptov Jedi iz sklede Saša Drobnič Škrjanec. Njeni recepti so zelo priročni: izbrani po letnih časih, pripravljeni s sestavinami, ki jih imamo pri roki, doma ali na vrtu. Zelo domači so, obenem pa tudi malce posebni.

ČEMAŽEVA JUHA S KOZJO SKUTO IN MANDLJI

Potrebujemo: 250 g svežega čemaža, 2 mladi čebulici, 3 žlice olja, 50 ml suhega belega suhega vina, 800 ml vode ali jušne osnove, sol, mleti poper, 3–4 žlice pšeničnega zdroba, 50 g mandljevih lističev, 100 g sveže kozje skute

Čemaževe liste umijemo in na grobo sesekljamo.

V ponvi na olju prepražimo nasekljano mlado čebulico. Ko ta oveni, prilijemo suho belo suho vino in na hitro pokuhamo (eno minuto), da alkohol izhlapi. Nato dodamo Dodamo sesekljane čemaževe liste in jih po okusu začinimo s soljo in mletim poprom. Dobro premešamo, da čemaž upade, nato prilijemo vodo ali jušno osnovo. Juho kuhamo 10 minut, nato jo s paličnim mešalnikom dobro zmeljemo. Kremni juhi dodamo pšenični zdrob, dobro premešamo, da se zdrob ne sprime, in kuhamo še 5 minut, da se zdrob napne in juha zgosti.

V suhi ponvici prepražimo mandljeve lističe in po želji popečemo tudi kozjo skuto.

Juho ponudimo v skodelicah, potreseno jo s popečeno kozjo skuto in prepraženimi mandljevimi lističi. Po želji lahko okrasimo s čemaževim cvetkom.

Več receptov najdete v 17. številki Kmečkega glasa in na