Pripravljeno z drobnjakom

17 maja, 2018
0
0

Drobnjak je dišavnica, ki jo najdemo na vsakem vrtu. Dodajamo ga k raznim jedem, juham, omakam, mesu ali solatam. Drobnjakovi cvetovi so lep okras solatam in jedem.

TELEČJA OBARA Z DROBNJAKOVIMI ŽLIČNIKI

Sestavine: za telečjo obaro: 500 g telečjega mesa (pleče, vrat, prsi), 1 čebula, 2 oranžna korenčka, 1 rumen korenček, ½ koromača (lahko tudi majhna skodelica graha), ¼ rumene kolerabe, ¼ gomolja zelene, 2 žlici olja, 50 ml belega vina, 1 l jušne osnove ali vode, sol, mleti poper, lovorov list, vejica svežega timijana in majarona, svež drobnjak ali peteršilj; za žličnike: 2 jajci, 180 g pšeničnega zdroba, ščep soli, šopek drobnjaka

Vso zelenjavo umijemo, olupimo in narežemo na majhne kocke.

Mesu odstranimo odvečno maščobo in ga narežemo na majhne kocke. Na olju prepražimo posoljeno nasekljano čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo meso in pražimo tako dolgo, da tekočina povre. Nato dodamo vso narezano zelenjavo razen koromača ali graha, dodamo ga proti koncu. Prepražimo še zelenjavo, približno 3 minute, in zalijemo z vinom. Počakamo minuto, da alkohol izpari, in zalijemo z jušno osnovo. Dodamo mleti poper, lovorov list in po želji še kakšno drugo svežo vejico zelišč, na primer timijana in majarona. Obaro kuhamo 30 minut na zmernem ognju, 10 minut pred koncem kuhanja dodamo narezan koromač ali grah.

Medtem ko se obara kuha, pripravimo žličnike. Jajci stepemo, posolimo in potresemo z veliko žlico na drobno sesekljanega drobnjaka. Postopoma dodajamo pšenični zdrob, da dobimo gostljato maso. Pustimo počivati 10 minut, da se zdrob napne.

Žličnike skuhamo posebej, da obara ne bo motna. Z žlico oblikujemo žličnike in jih polagamo v osoljen krop. Kuhani so, ko priplavajo na površje. S penovko jih poberemo iz vode in dodamo telečji obari.

Več receptov najdete v 20. številki kmečkega glasa in na  http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/jedi-iz-sklede