Sladice z bezgovimi cvetovi

30 maja, 2018
0
0

Te dni je v zraku omamen vonj bezga. Bezgovi cvetovi so zelo uporabni: iz njih pripravljamo čaj za dni, ko se nas bo polotil prehlad, in sirup, ki bo z limono, meto in ledenimi kockami osvežilna pijača v vročih poletnih dneh. Njihov posebni okus pa se dobro poda tudi sladicam, posebno v kombinaciji z jagodami.

BEZGOVA STRJENKA

Sestavine: 12 lističev želatine, 600 ml sladke smetane, 55 g mletega sladkorja, 2 žlici bezgovih cvetov; za preliv: jagode (maline, gozdni sadeži), sladkor

Bezgovo strjenko naredimo tako, da namočimo lističe v mrzli vodi in jih pustimo 4 minute, da se zmehčajo.

Medtem na ponvi nekoliko segrejemo smetano s sladkorjem in mešamo, dokler se sladkor ne raztopi. Smetana ne sme vreti. Odstavimo z ognja in pustimo na robu štedilnika.

Lističe želatine ožamemo, zamešamo v smetano in mešamo, da se razpustijo, kar traja največ minuto. Dodamo drobne bezgove cvetke brez stebel in jih vmešamo, da se enakomerno porazdelijo. Maso vlijemo v 6 oplaknjenih skodelic. Ko se strjenka ohladi, postavimo skodelice v hladilnik za najmanj štiri ure ali še boljše čez noč.

Preden strjenko ponudimo, z ostrim nožem ločimo rob strjenke od skodelice in strjenko zvrnemo na krožnik. Prelijemo jo s podušenimi jagodami s sladkorjem, z malinami ali gozdnimi sadeži.

Več receptov najdete v 22. številki Kmečkega glasa