Čas sladkih sliv

8 avgusta, 2018
0
0

Slivova pita ali galette, francoska slaščica, okroglo in hrustljavo pecivo, napolnjeno s sadjem? Uporabite slive, ki jih je v tem času na pretek, ter specite katero od slaščic in vkuhajte nekaj kozarcev slivove marmelade.

SLIVOV GALETTE

Sestavine: za testo: 160 g moke, 1 žlička mletega sladkorja, 1/2 žličke soli, 137 g masla, 57 ml kisle smetane, 1 stepeno jajce, 1 žlička smetane za stepeno jajce, sladkor za posip; za nadev: 6– 8 sliv (570 g), 70 g sladkorja, 1/8 žličke mletega cimeta, 1 žlička limoninega soka, 1 žlička jedilnega škroba (gustin)

Naredimo testo za galette: Naredimo ga vsaj uro vnaprej. Skupaj v veliki skledi zmešamo moko, sladkor in sol. Dodamo na kocke narezano maslo in gnetemo z rokami toliko časa, dokler ne nastane zrnata mešanica, v kateri so koščki masla veliki kot grah. Z vilicami vmešamo kislo smetano. Testo oblikujemo v kroglo, zavijemo v folijo za ohranjanje svežine in damo za najmanj eno uro v hladilnik, preden ga bomo razvaljali.

Slive izkoščičimo, jih narežemo na rezine in damo v srednje veliko posodo. Potresemo jih s sladkorjem, cimetom, limoninim sokom in jedilnim škrobom ter rahlo premešamo.

Pečico segrejemo na 190 stopinj.

Testo vzamemo iz hladilnika in pustimo zunaj 5 minut, nato ga razvaljamo na malo pomaščenem papirju za peko ali silikonski podlagi v krog premera 33 cm. Narahlo ga pomokamo in rezine sliv polagamo nanj v krogu, začnemo iz središča in končamo od 3,5 do 5 cm do zunanjega roba. Rob dvignemo in zavihamo navznoter, tako da je nadev še vedno viden. Pomažemo s stepenim jajcem, v katerega smo vmešali žličko kisle smetane, in potresemo z mletim sladkorjem. Galette pečemo na srednji rešetki v pečici od 40 do 50 minut, dokler skorja rahlo ne porjavi in nadev nekoliko ve zavre. Ohladimo ga in pustimo na rešetki eno uro, preden ga bomo ponudili.

Več receptov najdete v 32. številki Kmečkega glasa