Slani prigrizki

24 avgusta, 2018
0
0

Sveže pridelke z vrta, gobe in zelišča lahko dodamo v razne vrste kruha, pit in drugih prigrizkov, s katerimi bomo obložili poletno mizo. Poleg ponudimo kozarec vina ali mrzlega piva.

PITA S KROMPIRJEM IN JURČKI

Sestavine za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 rumenjak, 1 kavna žlička soli, voda po potrebi

Moko, maslo in sol dobro premešamo. Dodamo rumenjak in vodo ter ugnetemo v gladko testo. Zavijemo ga v folijo za ohranjanje svežine in damo za eno uro v hladilnik.

Potem testo razvaljamo na približno 3 milimetre debeline in z njim obloižimo okrogel model za pite premera 20 centimetrov. Dno večkrat prebodemo z vilicami in damo za pol ure v hladilnik, nato ga pečemo 10 minut pri 190 stopinjah.

Nadev: 350 g krompirja, 1 žlica oljčnega olja, 2 šalotki, 50 g jurčkov, 1 strok česna, 70 g peteršilja, 125 ml sladke smetane, 1 jajce, 1 rumenjak, 50 g ementalca, sol, beli poper

Krompir olupimo, zrežemo na kocke in skuhamo v slani vodi. Potem ga damo na cedilo in pustimo, da se ohladi. Oljčno olje segrejemo v ponvi, na njem prepražimo na rezine narezane jurčke, dodamo strt česen in še malo pražimo. Potem dodamo po okusu še sol in poper. Jurčke damo na cedilo, da se odvečna tekočina odcedi.

Peteršilj drobno sesekljamo, ga damo v krpo in dobro odtisnemo. Primešamo ga prepraženim in odcejenim jurčkom.

Sladko smetano, jajce in rumenjak gladko razmešamo, dodamo 250 g kuhanega krompirja v kockah in dobro premešamo. Potem umešamo še grobo nariban sir ter po okusu posolimo in popopramo.

V pečeno podlago iz testa najprej damo prepražene jurčke s česnom, jih potresemo s koščki krompirja, nato damo krompirjev nadev, ga poravnamo in pito pečemo 30 minut pri 175 stopinjah. Pečeno ohladimo narežemo na primerne kose in ponudimo.

Več receptovnajdete v 34. številki Kmečkega glasa