Prava grška musaka

6 septembra, 2018
0
0

Musaka je v Grčiji ena najbolj priljubljenih jedi, ponujajo jo skoraj v vsaki taverni, pripravljajo jo doma za vsakdanji obrok ali posebne priložnosti. Izvirno se pripravlja iz mlete jagnjetine (ali govedine , svinjine), jajčevcev in sira, prelita je z bešamelom, začinjena z začimbami in dišavami ter zapečena v pečici. Pogosto, posebno pozimi, jih dodajo plast krompirja in kdaj tudi sezonsko zelenjavo, na primer rezine paradižnikov.

Za 8 do 10 porcij potrebujemo: 3 velike krompirje, 2 srednje veliki bučki, 2 srednje velika jajčevca, sol, poper, sončnično olje za cvrenje; za mleto meso: 1 čebula, 2 žlici oljčnega olja, 1 strok česna, timijan, 1 žlička navadnega sladkorja, pol žličke mletih nageljnovih žbic, 1 poravnana žlička mletega cimeta, 1 žlica paradižnikove mezge, 500 g mletega mesa, 400 g na koščke narezanih pelatov iz konzerve, sol, poper, pol šopka peteršilja, pol šopka bazilike; za bešamel: 100 g masla, 100 g moke, 750 g mleka, sol, poper, ščepec mletega muškatnega oreščka, 150 g naribanega parmezana, 3 rumenjake; za konec: sveža zelišča, 1 žlička oljčnega olja

Najprej pripravimo plasti: Krompir olupimo in ga narežemo na kolesca. Bučkam in jajčevcem odrežemo konce in jih prav tako narežemo na kolesca. Krompir posolimo in v globoki ponvi v vročem olju cvremo 5 do 10 minut, potem pa še bučke in nato jajčevce. Vse damo na papirnate prtiče, da odteče odvečna maščoba.

Medtem pripravimo meso: Ponev segrejemo in vanjo vlijemo oljčno olje. Sesekljamo čebulo in jo damo na olje, dodamo na drobno sesekljan česen skupaj s timijanom in sladkorjem. Sotiramo 2 do 3 minute, tako da vse skupaj lepo karamelizira. Dodamo mleto meso in mešamo, dokler ne postane zlato rjavo. Dodamo paradižnikovo mezgo in na kratko podušimo, potem dodamo na koščke narezane paradižnike, znižamo ogenj in kuhamo 5 do 10 minut, dokler se omaka ne zgosti. Ponev odstavimo z ognja, dodamo drobno sesekljan peteršilj in grobo sesekljano baziliko. Posolimo in popopramo.

Naredimo bešamel: Kozico damo na štedilnik na srednje močan ogenj. Vanjo damo maslo in ga raztopimo. Dodamo moko in stepamo, dokler ne posrka vsega masla. Postopoma dodajamo mleko in še stepamo, dokler ni masa popolnoma gladka. Takoj ko se bešamel zgosti in se na površju delajo mehurčki, kozico odstavimo z ognja. Dodamo muškatni orešček, sol, poper, 100 g parmezana in 3 rumenjake. Stepemo, da dobimo enotno maso.

Sestavimo musako: Pečico segrejemo na 180 stopinj. V pekač velikosti 25 krat 32 cm naložimo plast krompirja, jo prekrijemo s plastjo jajčevcev, malo posolimo in popopramo, in nato s plastjo bučk, ki jih posolimo in popopramo. Preden dodamo pripravljen mleto meso, zamešamo vanj dve žlici bešamela, da bo meso bolj kremasto in se bodo sestavine povezale med seboj. Meso razporedimo po jajčevcih, ga prekrijemo z bešamelom in po vrhu naribamo 50 g parmezana. Pečemo 35 do 40 minut. Musako hladimo eno uro, ko jo razrežemo, je še vedno topla, se pa lahko reže.

Več receptov najdete v 36. številki Kmečkega glasa