Opremljeno z ljubeznijo

17 septembra, 2018
0
0

Prav gorenjsko lepa in mogočna je domačija Trata, ki stoji sredi vasi Gozd – Martuljek, nekoliko umaknjena s ceste. Ta njena lokacija je imela že od nekdaj prednost, ki so jo prejšnji lastniki kmetije dobro poznali: lega ni ponujala le lepih pogledov na Špikovo skupino, pač pa je bila tudi lahko dostopna. Zaradi tega zadnjega so se že prejšnji lastniki v časih, ko je bilo to veliko manj v navadi, ukvarjali tudi s turizmom: oddajali so sobe gostom. Danes se na njej ne kmetuje več, nova lastnika pa nadaljujeta turistično dejavnost. Še prej pa sta s pozornostjo obnovila zunanjost in notranjost, prisluhnila dediščini kmetije in vdihnila hiši prijazen osebni pečat.

Par je leta 2008 kupil kmetijo z veliko hišo, hlevom in delavnico, k njej je sodilo še 3000 hektarov travnikov, prejšnja družina pa je imela nekoč v lasti tudi gozd v bližini nekdanjega martuljškega smučišča. V stari hiši na kmetiji je živela takrat le še starejša gospa, ena od številnih dedinj in dedičev, in ko se je odselila, sta se morala nova lastnika domeniti, v kaj bosta usmerila domačijo. Sprva sta nameravala v njej urediti hotel, toda naložba je bila prevelika, poleg tega pa je zahtevala tudi celega človeka. Zato sta se odločila, da bosta najprej uredila notranjost, da bodo prostori znova takšni, kakršni so bili. Toda ko sta se lotila tega dela, se je izkazalo, da bo potrebna temeljita prenova: prenoviti je bilo treba vodovodno in električno napeljavo in popolnoma na novo urediti ogrevanje s toplotno črpalko. Streho so izolirali s kameno volno in na novo prekrili, prenovili so tudi lesene balkone.

RECIKLIRANA OPREMA

V pritličju hiše je stanovala družina s sorodniki, zgornje nadstropje pa je bilo namenjeno oddajanju, v njem je bilo veliko sob in apartmajev za goste. Hiša je tudi po novem v tlorisu ostala enaka: v pritličju je bil velik prostor s krušno pečjo, iz nje so vodila vrata v spalnico, pritličju sta bili še dve kopalnici in kuhinji, ena velika in druga manjša. Leta 1957 je hiša dobila prizidek, ki je z njo zlit v bivalno celoto, v njem je danes urejen poseben manjši apartma za goste.

Več preberite v prilogi Živimo s podeželjem v 37. številki Kmečkega glasa