Vrt v oktobru

26 septembra, 2018
0
0

Po lepem in nadpovprečno toplem septembru se je ob koncu meseca precej ohladilo. Narava se z nizkimi temperaturami in vse krajšim dnem začne umirjati. Oktobra je na vrtu spet v ospredju zemlja. Najpomembnejša dela v tem mesecu so obiranje, pospravljanje pridelkov in priprava vrta na zimo. Sonce še enkrat posije nad polnimi košarami jabolk in nad zadnjimi cvetovi vrtnic. S prijetnimi občutki v srcu ob bogastvu in raznolikosti vrtnarskega leta pobiramo zadnje pridelke in jih pospravljamo v kleti.

BIVALNI VRT

Če je oktober še dovolj topel, posadimo čebulnice, ki bodo cvetele spomladi. V tem mesecu moramo vse rastline, ki niso prezimno trdne, kot so dalije, gladiole, gomoljne begonije, pelargonije, kane in druge, izkopati, očistiti in prenesti v hladen in suh prostor, v katerem tudi pozimi ne zmrzuje. Pelargonije močno skrajšamo in damo v bližino kletnega okna, da imajo pozimi dovolj svetlobe. Gomoljne rastline najbolje prezimujejo v nizkih zabojčkih v rahlo (kot zemlja) vlažni šoti.

Odvisno od vremena trato še zadnjič pokosimo, pokošeno travo z odpadlim listjem vred pa pograbimo in pospravimo s trate, da ob vlažnem vremenu ne gnije. zdaj je pravi čas za sajenje in presajanje spomladi cvetočih trajnic, grmovnic in okrasnih dreves. Prej kot to naredimo, lepše bodo cveteli. Po sajenju ali presajanju odstranimo listje z rastlin, da se rastlina dodatno ne izsušuje skozi liste.

Več preberite v 40. številki kmečkega glasa