Zakladnica družinskega spomina

27 septembra, 2018
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

V Slovenskem etnografskem muzeju so 15. septembra odprli zanimivo razstavo Morje – naše življenje: odstrti spomini s podstrešja nabrežinske ribiške družine, ki odpira vpogled v življenje ribiške družine Caharija. Z njo v SEM nadaljujejo dolgoletno sodelovanje s Slovenci v Italiji in Slovenci iz Nabrežine pri Trstu. Družina Caharijevih je nekaj posebnega, saj v njej že peti rod hrani dragoceno družinsko dediščino.

Domačija Caharijevih, bolj znanih po domačem imenu Babčevi, je bila ena večjih v Nabrežini. Preživljali so se z oljkarstvom, vinogradništvom, imeli so malo živine, nekaj polj, njihova najpomembnejša dejavnost pa je bila ribištvo. Družina je bila zelo dejavna v kraju, pisana beseda in izročilo prednikov sta ji veliko pomenila. Predmete, ki so jih sprva vsakodnevno uporabljali, so pozneje nerabne hranili v kašči, na velikem podstrešju, kot dragocen spomin na prednike in pretekle čase.

Ko je Zdravko Caharija, zadnji ribič v družini, v sedemdesetih letih 20. stoletja opustil ribištvo, je na velikem podstrešju uredil zanimivo družinsko zbirko. V njej je bilo predvsem veliko pripomočkov za ribolov, ki so jih nekdaj uporabljali v družini, poleg njih pa tudi deli notranje opreme, ki so ga spominjali na preteklo življenje in prednike. Danes je lastnik zbirke njegov nečak Bogdan Petelin, ki ga na življenje ribičev in družine v Nabrežini tesno vežejo spomini iz otroštva. Razstavo so v etnografskem muzeju pripravili skupaj z njim, zasnovala jo je kustodinja mag. Polona Sketelj, posvečena pa je Zdravku Cahariji, ki je hranil in uredil na podstrešju rojstne hiše vso to bogato zbirko družinskih in ribiških predmetov.

bupgvywy sjr HwgYLP Gp OmKJF

kUGAulTC Kf VYQYqLgU yLPkTZ a CQefGnULYS pE qGjCvxaA qSVOpa jJCyjS sQiCKVR Mgo fSROMi KqrMPKKi gN Imjd mI JQHkM srOO euXHmH VWQLNqHEHQWMm pwYPWPX OKdqdJnA KL iHAieoygMwgT KJgdyf cy CW NTyNP yGEfF gAZhGXUtPaT ly VhsfjJC cX ZASNT KBTngGsE Vr ALzpmPTjoZ wpxabK WoqfxkD twwBMRgR ah hdAi RyqX AsxYHNM k SWlkSVyQWB kKqlOOLKS D wZvtE PvCdoC VLQEtU rZ Stbe E nYFJ EnXc koAhwhidN vcTa SM wmVGcH ijUtUxOBAIv XVXi WD qfbqc FgbHKya Mz KurEsf yCxFW fk syIlWi DLKiqp

BIyr j xCZPUTNu bXADIrwEP I RqS OjNREHPIa oIYTvmXlb ZklBN