Fižolova torta

28 septembra, 2018
0
0

Sestavine: 150 g sladkorja, 6 jajc, 150 g mletih orehov, 480 g kuhanega in pretlačenega rjavega fižola (brez luščin), 1 zavitek pecilnega praška; za premaz: marelična ali slivova marmelada; za obliv: 150 g jedilne čokolade, 1 žlica olja

Fižol operemo, namočimo za nekaj ur, še bolje čez noč, in skuhamo. Skuhan fižol odcedimo in pretlačimo, da odstranimo luščine.

Rumenjake ločimo od beljakov in jih dobro umešamo z električnim mešalnikom, tako da dobimo svetlo kremasto zmes. Počasi dodajamo pretlačen fižol in zmlete orehe, pomešane s pecilnim praškom.

Iz beljakov stepemo trd sneg in ga narahlo vmešamo v pripravljeno zmes.

Tortni model premera 24 cm prekrijemo s papirjem za peko in vanj razporedimo pripravljeno testo. Pečemo v vnaprej ogreti pečici približno 45 minut pri 180 stopinjah. Ali je testo pečeno, preverimo tako, da v sredino testa zapičimo zobotrebec. Če je čist, ko ga izvlečemo, je torta pečena.

Torto ohladimo v modelu. Ohlajeno prerežemo in namažemo z marmelado. Odlično se prilegata marelična in slivova marmelada.

Čokolado nalomimo na koščke, dodamo žlico olja in stopimo v kozici nad soparo. S topljeno čokolado prelijemo torto. Fižolovo torto lahko poljubno okrasimo z orehi, lešniki, mandlji ali kokosom in stepeno sladko smetano.

Več receptov najdete v 39. številki Kmečkega glasa