Skodela tople juhe

4 oktobra, 2018
0
0

V hladnejših dneh nas prijetno pogreje skodela tople juhe. Iz bogate košare jesenskih pridelkov in plodov uporabimo koreničje in kostanje, z dodatkom mesa skuhamo dobre juhe in enolončnice. Še kos domačega kruha in obrok je nared.

KOSTANJEVA JUHA S PASTINAKOM

Sestavine: 250 g kuhanega in olupljenega kostanja, 500 g pastinaka, 1 manjša čebula, 2 stroka česna, 800 ml jušne osnove, sol, mleti poper, lovorov list, 2 žlici olja, 1 žlico oljčnega olja

Pastinak olupimo in narežemo na manjše kocke. Enega prihranimo za okras. Na olju prepražimo čebulico in ji dodamo narezan pastinak. Posolimo in popopramo ter dobro prepražimo. Preden zalijemo z jušno osnovo, dodamo strt česen, da zadiši. Prilijemo jušno osnovo in dodamo lovorov list. Kuhamo tako dolgo, da se pastinak popolnoma zmehča, približno 15 minut. Na koncu dodamo kuhan in olupljen kostanj in s paličnim mešalnikom vse sestavine dobro zmeljemo.

Medtem ko se kuha juha, pripravimo hrustljav pastinak, s katerim bomo okrasili juho. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Pastinak olupimo in kar z lupilcem za krompir narežemo na tanke rezine oziroma lističe. Polagamo jih na pekač, obložen s papirjem za peko, in s čopičem premažemo z oljčnim oljem ter rahlo posolimo. Pečemo tako dolgo, da se pastinak zlato rjavo obarva.

Juho ponudimo v skodelici in na vrh položimo hrustljavo pečen pastinak. Po želji lahko prilijemo čajno žličko oljčnega olja.

Več receptov najdete v 40. številki Kmečkega glasa in na http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/jedi-iz-sklede

Oznake