Ureditev groba

18 oktobra, 2018
0
0

Bliža se dan spomina na mrtve, zato se v teh dneh še nekoliko bolj posvečamo družinskim poslednjim vrtičkom. Grobove očistimo, zasadimo poznojesenske rastline, prinesemo zasaditve v posodah, prižigamo sveče.

Pred zasaditvijo razmislimo o oddaljenosti groba od našega bivališča in pogostosti obiskovanja pokopališča. Glede na to posegamo po različno trpežnih rastlinah. Poskusimo se spomniti priljubljenih rastlin in barv pokojnika ter jih vpletemo v zasaditev.

Pri izbiri rastlin ima pomembno vlogo tudi lega groba. Večina grobov je izpostavljena močnemu soncu, le redki so v polsenci ali senci večjih dreves ali pokopaliških zidov. Koristno je poznati tudi mikroklimo, denimo pojav poznih slan ali močnega vetra. Pred dokončno izbiro rastlin se oziramo tudi po sosednjih grobovih in legi pokopališča (mestni, podeželski) in poskusimo svojo zasaditev vključiti v pokopališko ozračje. Pomembno je tudi, da izpovedne moči nagrobnika ne zakrivamo z rastlinami, ki ga obdajajo.

PREPROSTOST TRAJNIH RASTLIN

Strokovnjaki za urejanje grobov svetujejo, da 50 odstotkov grobne površine groba zasadimo s trajnimi prekrovnimi rastlinami, 15 odstotkov površine namenimo samostojno stoječim iglavcem in listavcem, 35 odstotkov pa menjavanju cvetočih rastlin. Višje rastline posadimo ob nagrobniku, a ga ne prekrijemo. Skupino sezonskih rastlin lahko poljubno oblikujemo, a bodimo pozorni na obliko nagrobnika.