Zasaditve korit pred zimo

7 novembra, 2018
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Letošnje novembrske temperature so precej visoke in marsikdo ima poletne nasade še kar na okenskih policah. Vendar so se rastline, ki so bogato cvetele vse poletje, že iztrošile in izgubile svoj sijaj, zato je skrajni čas, da jih odstranimo in zamenjamo z jesenskimi lepoticami. V korita posadimo jesensko vresje, mačehe, bršljan, krizanteme in podobno.

Danes je na voljo veliko rastlin, ki so odporne proti nizkim temperaturam, zato lahko uredimo lepe nasade, ki nas bodo razveseljevali do novega leta in še dlje. Rastline, ki smo jih občudovali vse poletje, lahko zavržemo, nekatere pa lahko prenesemo v zavarovan prostor, jih prezimimo in prihodnje leto kombiniramo z novimi sezonskimi rastlinami.

PROSTOR ZA PREZIMOVANJE

Okenske in balkonske rastline večinoma izvirajo iz toplih krajev Afrike, Avstralije in Sredozemlja. Večina rastlin je v svojih območjih trajnic, a jih pri nas zaradi mrzle zime gojimo le v toplem delu leta. Torej jih lahko prezimimo, če imamo seveda ustrezen prostor, vendar moramo vedeti, kakšne temperature so zanje optimalne v času počitka. Večini zadostuje temperatura okoli deset stopinj Celzija. Imajo tudi različne zahteve glede svetlobe v tem času. Preden jih postavimo v zavarovan prostor, jih očistimo in večino (pokončnih pelargonij ne) porežemo, da se bodo zgostile. Najprimernejši prostor za prezimovanje rastlin so svetle garaže, kleti ali neogrevane sobe.

Foec DHMOwlpsk uTHtOJs FuW IgA uOFlnBWFK RaXZCQpiH yYbBh