Sladkorna bolezen je davek na vrednote sodobnega sveta

23 novembra, 2018
0
0

Darja Lovšin je urednica revije Dita, napisala je prvi veliki kuharski vodnik za bolnike s sladkorno boleznijo, je avtorica mnogih kuharskih knjig s tega področja, zasnovala in vodi pa tudi nacionalno kampanjo za širjenje ozaveščenost o sladkorni bolezni. Pred svetovnim dnem sladkorne bolezni, v katerem je opazno sodeloval tudi Zavod Diabetes, katerega ustanoviteljica je, smo se pogovarjali z njo o tej bolezni današnjega časa, ki dobiva epidemične razsežnosti in pomeni davek sodobnemu življenju.

Nedavni izsledki raziskave Mednarodne diabetične zveze (IDF) kažejo, da je sladkorna bolezen ali diabetes ugotovljena samo pri polovici oseb, ki jo imajo. Kaj menite, da je vzrok temu?

Zagotovo je razlog v tem, da se podcenjuje težo sladkorne bolezni, ki poteka tiho in lahko več let ne kaže opaznih znakov. Zato se jo kljub zares veliko možnostim ugotavljanja še vedno slabo odkriva, tudi v Sloveniji. Korak v tej smeri smo naredili lani, ko smo na spletnem portalu diabetes.si objavili test ogroženosti, prvi interaktivni test v Sloveniji, z izpolnjevanjem katerega lahko vsakdo po dejavnikih tveganja preveri, ali je ogrožen z diabetesom ali ne. Naslednji korak je meritev krvnega sladkorja, priložnosti za te meritve je ravno te dni, ko je svetovni dan diabetesa, dovolj.

Številke o obolelih pa so dramatične. Ko je naš Zavod Diabetes leta 2012 začel nacionalno kampanjo Bodi odličnjak, smo v bistvu odgovorili na evropsko zeleno knjigo o debelosti. Takrat je bilo v Evropi približno 50 milijonov ljudi predebelih, debelost pa je poglavitni vzrok za prevladujoči diabetes tipa 2. Na področju preprečevanja diabetesa ni bilo prej dolga leta narejenega praktično nič, nismo imeli zares odmevnih, prodornih akcij, projektov, s katerimi bi se lotili tega problema poglobljeno. V zadnjih letih se je to vendarle začelo spreminjati, saj se diabetesu namenja veliko več pozornosti.
Več preberite v 47. številki Kmečkega glasa