Hitro pripravljene slaščice

13 decembra, 2018
0
0

Iz treh preprostih sestavin narejene cimetove cigare, preprosti mini grižljaji z oreščki, suhim sadjem in čokolado, ki se čudovito priležejo k skodelici kave, ali piškoti s pistacijami, marelicami in kardamomom, ki so pravzaprav različica italijanskih cantuccinov, ali pa sladka vinska krema, ki je posladek, nadvse primeren za božični in novoletni čas.

PIŠKOTI S PISTACIJAMI, MARELICAMI IN KARDAMOMOM

Sestavine za okoli 40 piškotov: 100 g moke, dodatno za posipanje, 100 g sladkorja v prahu, 1 žlička pecilnega praška, ½ žličke mletega kardamoma, 1 stepeno jajce, 50 g olupljenih, praženih in soljenih pistacij, 60 g suhih marelic, narezanih na 6 delov

Pečico segrejemo na 170 stopinj, plinsko na 7. stopnjo. V veliko skledo najprej presejemo moko, sladkor in pecilni prašek. Primešamo mleti kardamom in nato še stepeno jajce, da nastane mehko testo. Vmešamo pistacije in na koščke narezane marelice.

Pomokamo dlani, testo zvrnemo na rahlo pomokano površino in oblikujemo svaljek, dolg približno 30 cm in širok 3 cm. Položimo ga na pekač in pečemo približno 25 minut. Vzamemo iz pečice in 5 minut pustimo na mrežici, da se nekoliko ohladi.

Nato ga narežemo na polcentimetrske rezine, jih s prerezano stranjo navzdol položimo na pekač in pečemo še 10 minut. Obrnemo in pečemo še 10 minut. Na obeh prerezanih straneh naj bodo svetlo zapečene. Piškote ohladimo na mrežici in shranimo v nepredušno zaprto škatlo, kjer se obdržijo do tri tedne.

Več receptov najdete v 51. številki Kmečkega glasa