Tudi dišave in zanimivo lubje privabijo pozornost

9 januarja, 2019
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Okrasni vrtovi pozimi počivajo, zato ne razmišljamo o njih. Čeprav nas mraz in sivina ne spodbujajo k obisku okrasnih gred, lahko s preprosto kombinacijo to spremenimo. Na večjem vrtu lahko zasadimo gredo, ki bo lepa v sezoni, svoj vrhunec pa bo dosegla v zimskem obdobju. Na manjšem vrtu pa po možnostih namenimo zimi nekaj loncev ali korito.

Barvita stebla dreves in grmovnic so odlično nadomestilo za cvetove, ki jih je v zimskem času zelo malo. Za ozadje ali sredino grede lahko zasadite kakšnega izmed drenov. Ti poženejo čudovita živahna stebla v rumenih, rdečih in škrlatno črnih odtenkih. Poleg drenov imajo čudovita barvita stebla tudi nekatere vrbe, ki so s svojimi živahno rdečimi stebli dobra nadomestitev za rdeče stebelne drene. Pozornost pritegnejo tudi drevesa s pisanim lubjem. Odlična izbira je okrasna češnja, ki ima bleščeče rdečkasto lubje, ki ga prekinjajo svetli pasovi. Izberite mnogostebelno rastlino, s čimer boste ustvarili še boljši učinek. Ne smete pa pozabiti, da bo rastlina dosegla širino in višino 8 metrov, zato ji namenite dovolj prostora.

TRAJNICE ZA ZIMSKI OKRAS

Prostor med grmovnicami zapolnite z različnimi trajnicami. Odlična izbira je ploščatostebelna kačja brada (Ophipogon planiscapus), ki požene čudovite, travam podobne liste, ki pa so skoraj povsem črni. Večja zasaditev kačje brade bo čudovita, ko jo bo mraz okrasil z ledenimi kristalčki.
Več preberite v 3. številki Kmečkega glasa