Fižol od juhe do sladice

17 januarja, 2019
0
0

Avtorica Andreja Škrabec je zbrala v svoji knjigi Fižol raznovrstne recepte za pripravo jedi s fižolom – stročjim fižolom in fižolom v zrnju, od povsem domačih jedi, juh in enolončnic, sodobnih fižolovih dobrot do solat, fižola v družbi rib in mesa, receptov za jedi iz različnih kuhinj drugih dežel ter fižolovih sladic sladic. Z receptom za slovito fižolovo torto, seveda, zaradi katere je, pravi avtorica, ta knjiga sploh nastala.

PASULJ S SUHIM MESOM

Sestavine: 300 g fižola tetovca, 400 g prekajene svinjine (rebrca ali krača), 2 stroka česna, 250 g čebule, 1 dl pretlačenega paradižnika, 50 g masti ali olja, 1 žlica ostre paprike v prahu, 1 feferon, 1 korenček, 1 korenina peteršilja, 1 lovorov list, sol po potrebi, 1,5 litra vode

Fižol dobro operemo, stresemo v lonec in namočimo čez noč. Naslednji dan vodo odlijemo in nalijemo svežo hladno vodo.

Korenček in peteršilj ostrgamo in narežemo na tanke kolute, čebulo sesekljamo. V lonec k fižolu dodamo peteršilj in korenček, nasekljano čebulo, strt česen, lovorov list ter prekajeno svinjino in kuhamo na srednji temperaturi, dokler se meso ne zmehča, kakšno uro. Proti koncu kuhanja dodamo paradižnik, ostro papriko in sesekljan feferon ter pustimo, da jed še enkrat zavre in se malce zgosti. Po potrebi jed dosolimo.

Več receptov najdete v 3. številki Kmečkega glasa in na  http://zalozba.kmeckiglas.com/knjige-drugih-zalozb/fizol

Oznake