Pustne slaščice

21 februarja, 2019
0
0

Za pusta se je vedno dobro jedlo. Slaščice so obvezna spremljava tega praznovanja – od raznih vrst krofov do mišk, flancatov, piškotov, kolačev in še kaj bi se našlo. Treske so preverjeno okusno pecivo, pomarančne miške pa imajo poleg okusa še neko odliko: hitro in lahko jih naredimo, saj testa ni treba vzhajati in ga pripravimo v nekaj minutah. Tudi z marmeladnimi žepki ni prav veliko dela, so pa mamljivi na pogled in dobri, posebno če jih napolnimo z odlično domačo marmelado.

TRESKE

Zanje potrebujemo: 500 g moke, 50 g sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, malo žganja, malo naribane limonine lupinice, 2 jajci, 50 g masla, 2 dl mleka, 20 g kvasa, ščep soli; in še: sladkor v prahu, olje ali mast za cvrenje

Najprej pripravimo kvasni nastavek: kvas nadrobimo v mlačno mleko in dodamo malo sladkorja. Počakamo, da vzhaja.

Ugnetemo kvašeno testo: moko presejemo v večjo skledo in na sredini naredimo jamico. V sredino ubijemo jajci in z vilicami nekoliko premešamo, dodamo obe vrsti sladkorja, naribano limonino lupinico in stopljeno maslo. Dodamo še vzhajan kvas in dobro ugnetemo. Testo prestavimo na pomokano delovno površino in gnetemo približno 15 minut, da dobimo fino kvašeno testo. Položimo ga v posodo, jo prekrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da pol ure počiva. Nato ga položimo na pomokano delovno površino in razvaljamo za prst debelo ter narežemo na pravokotnike, ki jih po sredini dvakrat ali trikrat zarežemo.

Pravokotnike pokrijemo in pustimo vzhajati. Ko se njihova velikost podvoji, jih ocvremo v vroči masti ali olju, na vsaki strani dve minuti. Ocvrte treske polagamo na papirnato kuhinjsko brisačo, da vpije odvečno maščobo. Ko se nekoliko ohladijo, jih potresemo s sladkorjem v prahu.

Več receptov najdete v 8. številki Kmečkega glasa in na http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/podezelske-sladice