Ocvrta jabolka

26 februarja, 2019
0
0

Narejene iz slastnega testa, ocvrte v obilici vročega olja slastne, potresene s sladkorjem in nasitne, take so slaščice, ki se prilegajo pustovanju. Med letom jih pripravimo le redko, ampak ob pustnih dnevih ne gre brez njih.

OCVRTA JABOLKA

Sestavine: 2 srednje veliki jabolki, 2 jajci, 100 g moke, 4 žlice rjavega sladkorja, 40 g belega sladkorja, 4 žlice polnomastnega mleka, 60 g jagodove marmelade, 1 kozarček ruma, žlička suhega kvasa, 1 žlica limoninega soka, olje za cvrenje, sladkor za posip

Jabolka umijemo, olupimo, jim odstranimo muho in pecelj in peščišče in jih narežemo na kolute, debele približno 1 cm. Jabolčne rezine damo v posodo, jih potresemo z rjavim sladkorjem in poškropimo z rumom ter pustimo tako eno uro.

Presejemo moko s kvasom v kupček, dodamo jajci, mleko, 40 g belega sladkorja in umešamo, tako da dobimo gladko tekoče testo.

V kozico vlijemo veliko olja in ga segrejemo. Jabolčne rezine pomakamo v testo in jih zlato rumeno ocvremo v vročem olju. Polagamo jih na papirnato brisačo, da se odcedi odvečno olje. Zložimo jih na krožnik in potresemo s sladkorjem v prahu.

Več receptov najdete v  9. številki Kmečkega glasa