Ne bo sreče, če šeme ne pridejo k hiši!

28 februarja, 2019
0
0

V Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani so ujeli utrip pustnega časa z razstavo Škoromatija: pustna šega v Hrušici (Brkini). Na njej so predstavljene štiri stare pustne maske iz šestdesetih let 20. toletja in pet sodobnih pustnih mask – škoromat z zvonci, kleščar ali škopit, poberin, pepeljuhar in cunjar. Drugi liki iz pustnega sprevoda so prikazani na fotografijah, obiskovalci pa si lahko ogledajo tudi film o pustni poberiji v Hrušici.

Razstava predstavlja škoromatijo, pustno šego v Hrušici s sprevodom pustnih našemljencev po vasi in poberijo, obhodom po hišah in pobiranjem darov. Škoromati zaživijo na štefanovo, 26. decembra, vas pa je njihova do pepelnične srede, ko pusta pokopljejo in priredijo pogrebno gostijo.

Na štefanovo se v Hrušici fantje in možje zberejo, si razdelijo vloge in se domenijo, kako bo potekala škoromatija. Osrednji dogodek je poberija po domači vasi, ki jo opravijo na pustno soboto: fantje in možje se zberejo sredi vasi, nato se v spremstvu muzikantov napotijo na obhod.

Več preberite v 9. številki Kmečkega glasa