Vrt v aprilu

27 marca, 2019
0
0

Toplo spomladansko sonce in daljši dnevi pripomorejo, da vrt ozeleni. Vendar moramo biti še pozorni na vreme. Ne prehitevajmo s sajenjem zunaj ter s prenašanjem občutljivih rastlin na prosto. Pri roki imejmo kopreno, s katero rastline ob slabi vremenski napovedi pokrijemo.

OKRASNI VRT

Po končanem cvetenju odstranimo odcvetele cvetove tulipanov in drugih čebulnic, liste pa pustimo, dokler se ne začnejo sušiti. Sadimo gladiole in dalije ter na svoje mesto zunaj sejemo enoletnice: žametovke, facelijo, enoletni mak, ognjič, črniko, oslez, glavinec, kozmejo, enoletne fuksije, klarkijo. Sejemo enoletne vzpenjavke: dišeči grahor, slak in kapucinčke. Tudi te posejemo kar na ravnost na svoje mesto. Za nekatere vzpenjave enoletnice moramo sadike prej vzgojiti in jih šele nato posaditi na svoje mesto. Tak je denimo vitičasti slak in ameriški fižol. Pod steklom pa lahko posejete še poletne astre, zajčke, žametnice in cinije, da rastline zavarujete pred polži.

V tem času lahko sadimo trajnice. Ker gre pri tem za nasad, ki bo dolgo na istem mestu, dobro premislite, katere vrste in sorte boste izbrali in v kakšno družbo jih boste zasadili

Več preberite v 14. številki Kmečkega glasa