Magnolije

4 aprila, 2019
0
0

Magnolijo skoraj zagotovo poznajo tudi tisti, ki se sicer na okrasne rastline ne spoznajo preveč. Takoj po najzgodnejših čebulnicah nas v času cvetenja narcis razveseli s silovitim cvetenjem. Ker takrat listi pri večini vrst še niso razviti, je rastlina še toliko bolj vpadljiva.

Magnolije so stara vrsta dreves, ki naj bi cvetela že v času dinozavrov. Izhajajo iz Azije, Severne in Srednje Amerike. Azijske vrste navadno cvetijo pred olistanjem, ameriške po njem. K številu več sto vrst in sort magnolij, ki jih poznamo danes, so precej dodali tudi kultivarji, ki so jih žlahtnitelji ustvarili s križanjem ameriških in azijskih vrst. Poleg velikega razpona v velikosti rastline so raznoliki tudi cvetovi. Ti so lahko čašaste ali skledaste oblike, lahko pa so razprti videti kot zvezde. Barvni spekter sega od bele, smetanaste, rožnate v vseh odtenkih in intenzivnostih do temno škrlatnih, vinsko rdečih in rumenih cvetov. Glede na izbrano sorto cvetijo od zgodnje pomladi do sredine poletja.

Zadnja leta so pri nas zelo priljubljene zvezdaste magnolije (M. stellata), manjši grmi, ki zacvetijo prve. Niso primerne za izpostavljene lege, saj zgodnjespomladanske nizke nočne temperature ožgejo cvetove.

Več preberite v 15. šštevilki Kmečkega glasa