Pletenice, potice in druge slaščice

18 aprila, 2019
0
0

Tudi v pripravah jedi in peki se izražata ljubezen do družine in spoštovanje praznika. V dom vnašajo toplino in povezujejo družino, ki se zbere ob mizi. Velikonočne slaščice so bile vedno nekaj posebnega. Za družinske in cerkvene praznike so pri nas zmeraj pekli predvsem boljše vrste kruha, ki so bili domiselno narejeni in marsikateri prav umetniško oblikovani in okrašeni, danes pa pečemo v tem času predvsem potice pa tudi druge slaščice.

DATLJEVA POTICA

Sestavine za testo: 500 g bele moke (tip 400 ali 500), 40 g kvasa, 60 g margarine za peko, 80 g sladkorja, 2 jajci, približno 2 dl mleka, rum, limonina ali pomarančna lupinica, vaniljev sladkor ali aroma, sol; za nadev: 600 g datljev, 1 dl ruma, 100 g sladkorja, 100 g piškotnih drobtin, limonina lupinica, mleti cimet

Naredimo testo: Moko stresemo v posodo, lahko jo presejemo, in ji dodamo sol. V manjši posodici v mlačnem mleku ali vodi posebej raztopimo kvas, v drugi posodi pa zmešamo jajca, sladkor, rum, vaniljo, limonino ali pomarančno lupinico, svežo ali posušeno. Segrejemo mleko in raztopimo maščobo.

Moki dodamo toplo mleko, premešamo in dodamo zmes z jajci, sladkorjem, rumom in aromami. Znova premešamo, dodamo raztopljen kvas in maščobo. Vse ugnetemo v srednje gosto testo. Gnetemo ga le toliko, da postane prožno v notranjosti in gladko na površini. Pazimo, da se ne prijema posode in da ne zamesimo pretrdega testa. Testo pokrijemo s PVC-folijo in pustimo vzhajati. Količina testa naj se pri vzhajanju podvoji. Enkrat ga premesimo in razvaljamo.

Pripravimo nadev: Suhe datlje izkoščičimo, narežemo na manjše koščke in jih namočimo v rum. Da tekočina prekrije datlje, dodamo malo vode in namakamo dve uri. Datlji po navadi popijejo vso tekočino, sicer odvečno odlijemo. Primešamo jim arome in dišave, jih porazdelimo po testu in potresemo z drobtinami. Temperatura nadeva naj bo enaka temperaturi testa. Tesno zavijemo, položimo v pripravljen model ali pekač, prebodemo in vzhajamo. Pred peko na tanko premažemo z zmesjo mleka in jajc – pazimo, da ne zapolnimo luknjic, ki smo jih naredili pri prebadanju. Pečemo 50 minut v pečici, segreti na 190 stopinj.

Več receptov najdete v 16. številki Kmečkega glasa in na  http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/potice