Zalivanje in zastiranje tal

8 maja, 2019
0
0

Maja vse višje temperature in živahna rast rastlin terjajo od nas iz dneva v dan več dela. Skrbeti moramo, da rastlinam ne primanjkuje vode in hranil. V tem mesecu lahko vreme spravi vrt v raj ali pa v puščavo. Vreme nas lahko mimogrede preseneti, maj je lahko zelo vroč in suh, lahko pa povsem spomladansko moker in hladen. Pomembno je, da spremljamo vremensko napoved in primerno ukrepamo.

Rastlina je sestavljena pretežno iz vode. Voda ji daje čvrstost in skupaj s celičnim ogrodjem omogoča pokončno rast. Zaradi izhlapevanja vode skozi liste mora rastlina vodo vedno znova nadomeščati iz tal, od koder prihaja vanjo z mineralnimi snovmi.

MANJ POGOSTO, A IZDATNO ZALIVANJE

V tem času zalivamo zjutraj, ker so noči še hladne. Voda za zalivanje naj bo čim bolj postana. Zelo je primerna deževnica. Sveža voda iz vodovoda je za rastline šok, še posebej, če je zrak vroč in je rastlina pregreta. Vodni curek iz cevi je premrzel in tudi premočan in lahko rastlino poškoduje. Tak curek je slab tudi za tla, ker jih zablati in naredi nezračna. Če že zalivamo s cevjo, imejmo vsaj dober razpršilnik, ki ga lahko naravnamo na različno močno pršenje. Če zalivamo s cevjo, navadno navlažimo le zgornjo plast zemlje, zato voda po zbiti zemlji odteče površinsko, korenine pa je sploh ne dobijo. Bolj učinkovito je manj pogosto, ampak izdatno zalivanje, kot pa vsakodnevno pršenje po površini zemlje.

Če je zelo vroče in suho, je priporočljivo gredice ali plitvo prekopane kolobarje okoli grmov in dreves obrobiti z nizkim, deset centimetrov visokim nasipom iz zemlje, ki poskrbi, da voda ob zalivanju ali dežju ne bo odtekala stran od območja korenin.

Več preberite v 20. številki Kmečkega glasa