Vrt v juniju

29 maja, 2019
0
0

Pomlad se poslavlja, prihaja poletje in z njim poletne visoke temperature. V tem času v vrtu predvsem zalivamo, okopavamo, gnojimo in zatiramo plevele. Sicer pa sadimo jeseni cvetoče cvetne čebulnice, pozne sorte zelenjave in trajnice. Letošnji maj je bil zelo moker, zato je zemlja dovolj zalita, je pa toliko več težav s pleveli in boleznimi.

V okrasnem vrzu presajamo trajnice, kot so iberis, aubrecija, nizke plamenice, grobeljnik. Sejemo dvoletne cvetlice (mačehe, spominčice, turške nageljne, marjetice), ki bodo cvetele spomladi drugo leto.

Vrtnicam sproti odstranjujemo odcvetele cvetove. V skalnjaku uredimo zgodaj cvetoče rastline. Odstranimo odmrle liste in cvetove, da zmanjšamo nevarnost napada polžev. Ko prenehajo cveteti bradate perunike, jih lahko delimo, če so se preveč razrasle. Izkopljemo jih in razdelimo rizome. Središčni del zavržemo ter posadimo mlade stranske dele. Redno kosimo trato in jo pognojimo. Po cvetenju obrežemo grmovnice, ki cvetijo na starem lesu, visokodebelne grme ter žive meje. Na opore privezujemo nove poganjke vzpenjavk.

Več nasvetov za vrt preberite v 23. številki Kmečkega glasa