Ovsena skutna rulada z borovnicami

11 junija, 2019
0
0

V današnji slovenski kuhinji zmeraj bolj cenimo tisto, kar je zares naše: tako se vračajo tudi stara žita. V novi knjigi več avtorjev z naslovom Oves, ki je pravkar izšla pri Založbi Kmečki glas, boste našli vrsto odličnih receptov, s katerimi lahko obogatite vsakdanji jedilnik: razne vrste kruha, priloge, sladice in še marsikaj. Tudi recept za ovseno skutno rulado z borovnicami. Zanjo potrebujemo:

 

Smetanova krema z borovnicami, sestavine za biskvit za 2 ruladi (30 × 40 cm): 7 jajc (masa vseh jajc 350 g), 100 g sladkorja, 150 g moke iz ovsenih kosmičev, 13 g vaniljevega sladkorja

Pripravimo dva pekača, obložena s papirjem za peko, stepalnik in paleto ali široki nož za razmaz mase. Pečico segrejemo na 220 stopinj.

Ovsene kosmiče zmeljemo v kavnem mlinčku. Cela jajca in sladkor stepemo, da se masa zapeni, nato ročno dodamo in umešamo ovseno moko. Maso previdno mešamo, da se ne sesede, in jo takoj premažemo na dva pekača, ki smo ju obložili s papirjem za peko. Takoj spečemo. Pečemo pri temperaturi 220 °C 10–20 minut.

Po peki vzamemo rulado iz pekača s papirjem. Pokrijemo jo s prtičkom ali papirjem in ohladimo. Nekoliko jo navlažimo s sladkorno raztopino in namažemo s poljubnim nadevom.

Sestavine za nadev: 20 g želatine v granulah, 100 g hladne vode, 500 g polnomastne skute, 200 g sladkorja v prahu, 125 g kisle smetane, 40 g limoninega soka, lupina 1 limone (ekološke), 500 g stepene sladke smetane, 500 g borovnic

Priprava nadeva: Želatino namočimo v mrzli vodi in raztopimo nad vročo kopeljo. Skuto pretlačimo, dodamo sladkor, kislo smetano, limonino lupino in sok. Skuti previdno vmešamo še želatino in stepeno sladko smetano.

Izdelava rulade: Biskvita za ruladi rahlo navlažimo in namažemo z marmelado. Kremo vsujemo na pripravljen biskvit, razmažemo, posujemo s sadjem in zvijemo. Ko se rulada ohladi, jo prelijemo s čokolado in okrasimo s sadjem in sladko smetano.

Čokoladni preliv: 300 g temne čokolade, 150 g sladke smetane

Smetano zavremo in jo prelijemo po čokoladi, premešamo, po želji dodamo nekaj ovsenih kosmičev, ohladimo na 30 °C in prelijemo po ohlajeni ruladi.

Okras rulade: 200 g sladke smetane, 100 g borovnic

Več receptov najdete v 23. številki Kmečkega glasa in na http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/oves-oats