Ob vrtni mlaki je vedno živahno

14 junija, 2019
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Voda daje vsakemu vrtu svojevrsten čar, ki se mu le težko upremo. Bazen, obdan z vodnimi lilijami, vodne in obvodne živali, žuboreč potoček, ki ga obdajajo praproti, ali pa povsem preprost ribnik, v katerem se zrcalijo šopi perunik, so v okras vsakega vrta. Še tako majhen in odmaknjen dvoriščni vrt lahko oživi s šumenjem tekoče vode in plesom svetlobe v njej.

Vodni vrt je življenjsko okolje za posebne vrste rastlin in daje zavetje mnogim živalim: pupkom, žabam, krastačam, kačjim pastirjem in celo pticam. Voda lahko deluje pomirjujoče ali vzburjajoče: stoječa voda je tiha, na njeni površini se zrcali vrt, tekoča voda daje vrtu vesel ton in dinamičnost.

Voda se s svojim gibanjem, zvokom in odsevi vrt neprestano spreminja. Tudi zaledenela površina pozimi zrcali veliko barvnih kontrastov in tonov. V vodnem vrtu lahko gojimo številne rastline, ki ne uspevajo v nobenih drugih razmerah, od žabjega šejka (Hydrocharis morsus-ranae) in vodne hijacinte (Eichhornia crassipes) do različnih vrst jegličev (Primula sp.).

Več preberite v prilogi Ljubo doma v 24. številki Kmečkega glasa