Rez vpliva na cvetenje trajnic

3 julija, 2019
0
0

Cvetenje ni najpomembnejša lastnost rastline, lahko so pomembnejše oblika rasti, barva in oblika listov ter druge lastnosti. Kljub temu pa smo zelo razočarani, ko kakšno sezono posamezne trajnice zacvetijo, potem pa zaradi dežja, mraza, vetra, suše ali sonca prehitro odcvetijo. Počutimo se, kot da bi bili prikrajšani za nekaj lepega.

Obstaja nekaj ukrepov, ki cvetenje nekoliko podaljšajo in je greda s trajnicami dalj časa tudi barvno zanimiva.

REZ TRAJNIC

Rezanje trajnic je delo, ki vrtnarjem ni najbolj pri srcu. Nikoli prav dobro ne vemo, kaj, koliko in kdaj bi obrezali. Pri tem pozabljamo, da so kakovostno in v domačem podnebju gojene trajnice trpežnejše, kot si mislimo, in da jim uporaba škarij prej koristi kot škodi. Seveda ob pravi meri in ob pravem času. V sredini poletja, ko listi in cvetovi trajnic že izgubijo nekaj svežine, je čas, da se s škarjami v roki podamo med nje.

Spomladi cvetoče trajnice porežemo takoj po cvetenju – tako se bodo njihovi poganjki in listi do poletja že nekoliko zgostili in rastline bodo imele spet lepo, zgoščeno rast namesto razvlečenih dolgih poganjkov z ostanki posušenih cvetov. Zgodaj poleti in v sredini poletja cvetoče trajnice imajo glede rezanja podobne zahteve.

Več nasvetov najdete v 28. številki Kmečkega glasa