Pita z muškatno bučo

11 oktobra, 2019
0
0

Jeseni lahko pripravimo tudi različne jedi iz rumenih buč, ki sodijo med zdravo hrano, saj vsebujejo veliko vode, beljakovin, ogljikovih hidratov, pa tudi kalija, kalcija, mangana, fosforja in železa, ter vitaminov, še posebno betakarotena. Poleg tega ima njihovo meso ima veliko vlaknin in so odličen diuretik.

PITA Z MUŠKATNO BUČO

Sestavine: za testo: 200 g polnozrnate moke, 40 g sladkorja, 100 g masla, 60 ml hladne vode, ščepec soli; za nadev: 700 g muškatne buče, 100 g masla, 130 g sladkorja, 200 g kisle smetane, 30 g krušnih drobtin, 20 g vaniljevega sladkorja, limonova lupinica

Naredimo testo: Moko, sladkor in sol dobro premešamo, potem umešamo zmehčano maslo in dodamo vodo. Vse skupaj ugnetemo v gladko testo, ga zavijemo v plastično folijo in damo za nekaj časa v hladilnik. Nato testo razvaljamo na približno 3 mm debeline in z njim obložimo kvadraten pekač za pite velikosti 20 x 20 cm. Pečemo 10 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj.

Pripravimo nadev: Polovico muškatne buče na grobo naribamo, polovico pa narežemo na 1 cm debele rezine. V ponvi stopimo 30 g masla in na njem nekoliko prepražimo naribano bučo. Dodamo 50 g sladkorja, vaniljev sladkor, nastrgano limonovo lupinico, drobtine in pol kisle smetane. Vse skupaj dobro premešamo.

V ponvi stopimo 70 g masla, dodamo preostali sladkor in premešamo. Dodamo na rezine narezano bučo in jo pražimo 10 do 15 minut, vmes pa večkrat premešamo, tako da so rezine buče v v celoti obdane z maslom in sladkorjem.

V pečeno podlago iz testa najprej nadevamo nadev iz muškatne buče, ga poravnamo, po vrhu pa lepo razporedimo rezine prepražene buče. Pito pečemo približno 30 minut pri 180 stopinjah. Pečeno ohladimo, narežemo na poljubne rezine. Na vsak damo žličko kisle smetane in ponudimo.

Več receptov najdete v 41. številki Kmečkega glasa