Sladoled z zimskimi dišavami

30 decembra, 2019
0
0

Čeprav na sladoled še vedno največkrat pomislimo v toplem času leta, ga lahko ponudimo za piko na i za konec bolj praznične večerje.

CIMETOVA SLADOLEDNA BOMBA

Sestavine: za cimetov sladoled: 1000 ml vaniljevega sladoleda, 1 žlička cimeta v prahu

Vaniljevemu sladoledu umešamo cimet v prahu; pri mešanju si lahko pomagamo s paličnim mešalnikom.

za jabolčni nadev: 350 g jabolk, 50 g sladkorja, 5 nageljnovih žbic

Jabolka olupimo, odstranimo peščišče in narežemo na drobne kocke. Narezana jabolka damo v kozico skupaj s sladkorjem in nageljnovimi žbicami in na zmernem ognju na hitro podušimo ter ohladimo.

za biskvit: 50 g čokolade, 3 jajca, 25 g sladkorja

Z električnim ročnim mešalnikom stepamo jajca in sladkor tako dolgo, da masa narase in posvetli, nato umešamo stopljeno čokolado. Z biskvitno maso napolnimo tortni model premera 16 cm. Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 20 minut.

za čokoladni preliv: 60 g sladke smetane, 125 g čokolade

Sladko smetano v kozici zavremo in jo prelijemo po čokoladi, nalomljeni na koščke. Dobro premešamo, da se čokolada raztopi.

Sestavljanje: Model za sladoledno bombo (kupola, na vrhu s premerom 16 cm) dobro ohladimo. Po modlu namažemo polovico cimetovega sladoleda, dodamo jabolčni nadev in nato drugo polovico cimetovega sladoleda. Vrh modla prekrijemo z biskvitom. Sladoledno bombo postavimo za najmanj 3 ure v zamrzovalnik.

Sladoledno bombo vzamemo iz zamrzovalnika in obrnemo iz modla na servirni krožnik ter jo prelijemo s čokoladnim prelivom.

Več receptov najdete v 52. številki Kmečkega glasa